Straatfotografie

• zaterdag 2, 9, 16, 23 en 30 november 2019 en zondag 3 november 2018

• 11.00 tot 16.00 uur

• de toegang is gratis

Leden van Fotoclub Zwijndrecht tonen in de maand april fotowerk in Fotogalerie Zwijndrecht aan de Rotterdamseweg 126 te Zwijndrecht. Een expositie met de titel: Straatfotografie.

Straatfotografie is de laatste jaren een erg populair genre onder fotografen. Dat heeft met name te maken door de komst van de digitale fotografie en de mogelijkheid met je mobieltje foto’s te maken. Met de digitale fotografie staat niets in de weg tientallen foto’s te schieten en vervolgens thuis op je gemak een selectie te maken. Want straatfotografie is sterk afhankelijk van de juiste situatie en het beslissende moment (naar Henri Cartier Bresson). Dus hoe meer foto’s je maakt hoe groter de kans dat er een goede foto bij zit. Verder maakt het mobieltje dat we tegenwoordig altijd een camera bij ons hebben en dus altijd fotograaf kunnen zijn.

Straatfotografie is fotograferen op straat met min of meer de voorwaarde dat er minimaal een (niet geregisseerd) persoon in het beeld voorkomt. Maar straatfoto’s kunnen ook in musea, in een kroeg, op stations en in de metro gemaakt zijn. Het gaat om foto’s gemaakt in het publieke domein. De functie van de persoon kan divers zijn. Van onmisbaar in de compositie tot sociaal-documentair.

De expositiecommissie van de fotoclub stelt een tentoonstelling samen waar ongetwijfeld de discussie gevoerd wordt over het straatbeeld: “maakt enkel het moment de foto en zijn vorm en compositie van ondergeschikt belang of moet er sprake zijn van vorm en inhoud in optima forma”.

Naast het werk aan de wanden is er ook een presentatie op het tv-scherm. Deze laatste bestaat uit resultaten van de workshop Straatfotografie die Fotoclub Zwijndrecht in het kader van haar zestigjarig bestaan heeft georganiseerd voor geïnteresseerden uit Zwijndrecht en omgeving.

De galerie is alle zaterdagen in november geopend. In het kader van Open Atelierroute is de galerie ook op zondag 3 november geopend.